nelson residence design development




The design of the Nelson Residence has evolved naturally from the original concept sketch away from the idea that buildings serving different functions gather around a central courtyard. The courtyard is still the focus of the home, but now its design has become more abstract than literal with buildings lying parallel along a northwest axis toward the view of the bay.

 

 

nelson residence concept

 

Concept for the Nelson residence is based on a courtyard layout. The best view of the site is toward the NW where Keleakekua Bay is located. The owners are well aware of the western sun glare  off the ocean and the heat that builds up on west facing rooms or balconies making them uncomfortable and unpractical to use until the sun is low enough.  In this residence, shading through generous roofs and overhangs is a way to keep the house passively cool and comfortable. Ocean views are framed and are placed similar to  the game of peek a boo. Separate buildings sorrounds a courtyard yet they are not connected to allow air and space to flow freely.  All exterior walls especially ones that face the south and west will be both shaded and vented for passive cooling.

Nelsons love to cook so their kitchen will be the family’s focal point.  It is placed  adjacent to the framed view of Keleakekua Bay beyond and serves as an invitation for guests to enter the court yard or the heart of the home.

 

architect services architect vs builder beveled siding bidding process cedar siding clear vg heart cedar siding construction bid contractor out of money contractor work stoppage dealing with contractors economic downturn economy fins architecture logo fins logo Fleetwood windows and doors furniture design greenhouse hawaii architecture hawaii construction hawaii residence hawaii residence interiors hawaii residential construction cost per squarefoot housing market interior design minimal furniture modern bath modern kitchen new construction new home design owner as builder polycarbonate translucent panels Polygal Polygal panels recycle wood residence interiors residential construction residential construction contract Sato Residence Sato Residence interiors sketchup renderings sustainable design translucent walls under construction wood furniture Woods Greenhouse